Wednesday, 17 February 2016 00:00

Antun Tomislav Šaban ponovno izabran za dopredsjednika ECSA-e

Antun Tomislav Šaban, hrvatski skladatelj i glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, ponovno je izabran za dopredsjednika Europskog saveza skladatelja (ECSA)!

 

U Briselu je, 16. i 17. veljače, održana redovna godišnja skupština Europskog saveza skladatelja (ECSA, European Composer and Songwriter Alliance). Na dnevnom redu bili su, među ostalim točkama, i izbori za tijela saveza na kojima je hrvatski skladatelj i glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja, Antun Tomislav Šaban, ponovo izabran na dvije funkcije koje je već obnašao u prošlom trogodišnjem mandatu. Šaban će tako i iduće tri godine obnašati funkcije predsjedavajućeg Odbora za umjetičku glazbu i dopredsjednika ECSA-e.

 

Za Predsjednika ECSA-e izabran je švedski skladatelj Alfons Karabuda, a za drugog dopredsjednika Francuz Bernard Grimaldi.

 

“Rekao bih da sam tijekom proteklog mandata dobro radio i kolege su to prepoznali. Činjenica je da se ECSA u protekle tri godine pozicionirala u europskoj politici na način da zastupnici Europskog parlamenta i djelatnici Europske komisije i ostalih tijela više ne diskutiraju o temama koje se tiču glazbenog biznisa bez da konzultiraju nas skladatelje kroz ECSA-u. No, kao predstavnik umjetničke glazbe u vodstvu ECSA-e, moj zadatak je također da ukažem kako glazba nije isključivo biznis, već i temeljna ljudska potreba, kulturna komponenta koja je dio nacionalnog, regionalnog i osobnog identiteta svakog od nas. To je posebno važno za male nacije poput Hrvatske, jer sva glazba koju stvaraju hrvatski autori spada u neki manjinski repertoar koji traži poseban tretman da bi mogao opstati i nadalje biti dostupan kao dio europske kulturne raznolikosti, odnosno dio hrvatskog nacionalnog identiteta”, izjavio je Šaban povodom svog reizbora.

 

ECSA predstavlja 46 nacionalnih strukovnih udruženja poput Hrvatskog društva skladatelja iz 24 europske države koja ukupno imaju više od 30.000 članova, profesionalnih skladatelja svih glazbenih žanrova iz 24 europske države. Temeljna zadaća ECSA-e je promocija prava glazbenih autora s ciljem poboljšanja njihovih društvenih i ekonomskih uvjeta, kao i umjetničkih sloboda. Osnovana je 2007. godine kao centralna organizacija svih europskih glazbenih stvaralaca, koji su time dobili svoj glas u institucijama Europske unije ali i u nacionalnim državama Europske unije i šire.

ECSA je danas u statusu stalnog promatrača u Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO), a njeni predstavnici su uključeni u rad Savjeta za ljudska prava pri Ujedinjenim narodima. U svome radu ECSA je u partnerskom odnosu sa sličnim organizacijama u svijetu kao što je Međunarodna konfederacija autorskih društava (CISAC), Panafrički savez skladatelja (PACSA), Alijanca latinskoameričkih glazbenih autora (ALCAM) i Savez glazbenih stvaralaca sjeverne Amerike (MCNA).