Wednesday, 09 March 2016 13:30

Nina Kraljić predstavlja 'Lighthouse', pjesmu kojom nastupa na Eurosongu!

Nina Kraljić s pjesmom 'Lighthouse' nastupit će na ovogodišnjemu 61. natjecanju za pjesmu Eurovizije. Autori glazbe i teksta su austrijski duo Andreas Grass i Nikola Paryla, koji djeluju pod zajedničkim imenom POPMACHÉ. Glazbeni producent je Thorsten Brötzmann. Pjesma je premijerno predstavljena na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR2), a od ovog trenutka je dostupna i u digitalnom obliku: https://nina.lnk.to/Lighthouse .

 

Nina Kraljić istaknula je da je sretna jer je pjesma kombinacija onoga što voli, odnosno modernoga zvuka i etna. " Bila mi je iznimna čast i veliko iskustvo snimati s tako kvalitetnom i talentiranom glazbenom ekipom. Pjesma ima sjajnu poruku nade koja je, bez obzira na sve nedaće u životu, uvijek prisutna i svijetli ", izjavila je Nina .

 

" Pjesma u osnovi govori o nekome tko se izgubio na moru i suočava se s problemima nastale situacije. Iako se u početku stječe dojam da je nada izgubljena, protagonist ostaje uvjeren da će pobijediti sve prepreke i pronaći sigurno utočište – i to vođen signalom svjetionika ", kaže jedan od autora, Andreas Grass .

 

" Glas Nine Kraljić dirnuo me je već pri prvome slušanju i dodatno oduševio tijekom studijskoga snimanja pjesme "Lighthouse". Njezina izvedba je pjesmi dala dodatnu dimenziju. Mislim da smo stvorili nešto izvanredno, nešto čarobno ", rekao je Thorsten Brötzmann , njemački glazbeni producent, skladatelj i aranžer. U svoju uspješnu karijeru ubraja rad s mnogim glazbenim zvijezdama. Neke od njih su No Angels, Bro´Sis, Christina Stürmer, Monrose, Jeanette, Modern Talking, Unheilig, Oonagh, Adoro, Bonnie Tyler, Howard Carpendale, Ace of Base, Amy MacDonald, Lena, Motörhead, Reamonn, Rick Astley i Yvonne Catterfield.

 

" Kada sam razmišljala čemu i komu bih posvetila pjesmu, sjetila sam se nekih svojih prijatelja koji rade na brodu i domu se vraćaju nakon šest mjeseci ili godinu dana te njihovih priča: od čežnje za domom do osjećaja istovremene tjeskobe i otvorene pustolovine koje neistraženo, bezgranično more pruža. Isto tako, pjesma nas je duboko podsjetila na izbjeglice koje preko mora traže dom i tragične situacije u kojoj se nalaze ", kaže Nina Kraljić .

 

Glazbu i tekst autori su pisali posebno za Ninu, koju su doživjeli kao vrlo ljubaznu i otvorenu osobu koja ima priču i iskrene emocije i može ih podijeliti s publikom. " Osim što je izvanredna pjevačica, Nina je glazbeno vrlo mudra i ima rijetku sposobnost da u svoje pjevanje unese svoje raspoloženje te na taj način stvara atmosferu koja privlači emocijom, a usto svaku pjesmu pretvara u svoju ", rekao je jedan od autora pjesme, Nikola Paryla .

 

Nina Kraljić nastupit će u prvoj poluzavršnici 10. svibnja, a u studio Drugoga programa Hrvatskoga radija danas ju je došao pozdraviti i v. d. glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić . " Drago mi je da se nakon dvije godine stanke vraćamo na Eurosong. Zadaća Hrvatske radiotelevizije je, među ostalim, i promocija Hrvatske u svijetu, a ovakva velika glazbena događanja sjajna su prilika za to. Našoj predstavnici želim mnogo uspjeha na Eurosongu ", izjavio je Siniša Kovačić.

 

Voditelj HRT-ova tima za natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) Željko Mesar kaže kako će naša predstavnica pjevati na engleskome jeziku i vjeruje u njezin uspjeh i ulazak u završnicu, koja će se održati 14. svibnja pred više od 200 milijuna gledatelja. " Pjesma je vrlo zanimljiva, prikladna za Ninin glas i uvjeren sam da će nas predstaviti u najboljemu svijetlu, kako samo ona zna. Osim predstavljanja pjesme, kreativni tim vrhunskih profesionalaca ovih dana intenzivno radi na osmišljavanju Ninina nastupa. Razmišlja se o frizuri, kostimu, rasvjeti, šminki, ali najviše naravno o samom scenskom nastupu i izvedbi ", ističe Željko Mesar.

 

Pjesma "Lighthouse" naći će se i na Nininom prvom albumu, koji snima za Universal Music, kojemu je zahvalna na pomoći u nalaženju pjesme i njezinoj realizaciji. " Pronaći pravu pjesmu za talentiranoga izvođača možda je najteža stvar u glazbenome poslovanju. Uvjeren sam da pjesma "Lighthouse" sjajno odgovara Nininu glasu i načinu interpretacije te da će ostaviti osobit dojam na Euroviziji 2016. u Stockholmu ", kaže Sasha Saedi , voditelj izvođačkoga repertoara u Universal Musicu.

 

Podsjetimo, Ninu Kraljić šira je javnost zapazila zahvaljujući njezinim sjajnim pjevačkim sposobnostima. Gledatelji Hrvatske radiotelevizije prošle su joj godine na natjecanju The Voice – Najljepši glas Hrvatske dali gotovo milijun glasova. Ponosna je i sretna zbog svega što je ostvarila u samo godinu dana.

 

" U samo godinu dana dogodile su mi se odlične stvari, od pobjede u showu The Voice – Najljepši glas Hrvatske do triju nominacija za Porin, a sad idem i u Švedsku predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Od nastupa očekujem ponajprije dobru izvedbu, a nadam se da ćemo vidjeti rezultate i da će se trud isplatiti. Najvažnije mi je da predstavim Hrvatsku u najboljemu svjetlu ", kaže Nina Kraljić .

 

Nakon što je propustila dva Eurosonga, Hrvatska se s Ninom Kraljić vraća na popularno natjecanje i to u godini u kojoj Hrvatska radiotelevizija obilježava dvije značajne obljetnice – 90 godina postojanja Hrvatskoga radija i 60 godina postojanja Hrvatske televizije.

 

Foto:  Sanja RedCat Baljkas/Universal Music