Thursday, 14 April 2016 11:43

Klapa Maslina, Matija Dedić i Ivo Pattiera posvetili novu pjesmu Arsenu!

Klapa Maslina, Ivo Pattiera i Matija Dedić objavili su novi singl 'Šibenski memento', pjesmu posvećenu Arsenu Dediću, dobrom prijatelju šibenske klape i ocu nagrađivanog pijanista.

 

Stihove 'Šibenskog mementa' potpisuje Frane Bilić, glazbu Matija Dedić, a aranžman Toni Eterović.

 

Pjesmu možete poslušati i na YouTubeu:  https://youtu.be/ZfdKfoWR03g

 

'Šibenski memento' oproštaj je Arsena od Šibenika i Šibenika od Arsena. Arsen je volio Šibenik, držao ga je kao dijete u naručju s kojim se uvijek volio šaliti, pa i rugati. To je bila Arsenova filozofija. Mislim da bi mu se svidjela ova pjesma.', kazao je Frane Bilić. 

 

Matija Dedić sretan je što je s dragim ljudima napravio još jednu lijepu posvetu svome ocu, koja ih, kaže, veže velikim sentimentom te je najavio na ljeto hommage Arsenu u njegovu rodnom gradu.

 

'Šibenskim mementom' bi moj otac sigurno bio počašćen, ali isto tako, sigurno ne bi propustio ni priliku da nas bocne, ili Franu za tekst ili mene za glazbu i da nam kaže jednu šibensku, onako malo zločestu. Ali to je Šibenik u njemu. Ja ga znam takvog, svi smo navikli na takav način ophodnje koji je možda drugim ljudima stran. To je jednostavno Šibenik u njemu.', kazao je s osmijehom Matija.  

 

Ivo Pattiera i klapa Maslina, koja se 70-ih zvala klapa Šibenik, Arsena su upoznali dok su bili klinci kada im je glazbenik prijateljski pristupio i pitao može li im kako pomoći. 

 

'Već '72. godine Arsen je za nas napisao prvu pjesmu, koja se zvala 'Cvita moja' i od tada je naša suradnja trajala sve do zadnjega dana. Ponosni smo na pjesmu 'Šibenski memento' i najvažnije nam je da su zadovoljni Matija i Gabi. Siguran sam da nas i Arsen vidi te se nadam da je i on zadovoljan.', kazao je Branko Bubica iz klape Maslina i najavio snimanje spota za pjesmu 'Šibenski memento' u svibnju. Snimanje će povjeriti Željku Petrešu, scenarij je već spreman, snimat će se većinom u Šibeniku, a jedna od lokacija će biti i stara Arsenova rodna kuća.  

 

Arsen nikada nije krio da mu je Maslina omiljena klapa. Za Maslinu je pisao pjesme, Maslinu je posebno tražio da interpretira njegove stihove, na svojim autorskim večerima, s neskrivenom suzom u oku promatrao bi postrance kako zvuče njegove osobne čežnje u stihovima poput one u 'Da mi nije moje dice' ili 'Ko će naše smokve brati'. Opisao ju je sada već kultnom izjavom da je 'klapa Maslina legitimni sljednik najboljeg u šibenskom pjevanju - od toverne do koncertne dvorane'. 

 

'Arsen je bio pun duha, jako duhovita osoba, pametan, inteligentan. Uvijek je imao dobro mišljenje o svakome. Ljudi su ga koji put krivo percipirali. Ova pjesma nam je svima iz duše izašla. Kad ju pjevamo, u mislima smo s Arsenom, volimo ga i poštujemo, a njegova djela sve su rekla - od tekstova, glazbe, kazališta, filmske glazbe, festivala... Arsen je jedan jedini, neponovljiv', zaključio je Pattiera. 

 

Foto: Igor CC Kelčec